Wednesday, September 23, 2009

BURASAK!!!

mood : excited tapi penat~

kali ni, aku nak citer pasal makanan tradisi orang bugis, iaitu, burasak!! haa... mesti korang tak pernah dengar kan?? ape benda la burasak ni kan.. burasak adalah merupakan makanan tradisi bagi masyarakat bugis.. selalunya, burasak ni ade time raye je.. raye puasa n raye haji.. family abah aku orang bugis, so, memang wajib la burasak every raye.. tak sah kalau takde burasak ni.. tak lengkap rasenye raye takce burasak.. hee~

bentuk dye kalau korg tgk mcm lepat pun ade.. tp bukan lepat!! rase dye mmg masyuk!! hahaha.. aku selalu terpikir, mcm mane la org dulu2 boleh terpikir nak buat burasak ni..
sbb, cara pembuatan dye agak leceh dan cerewet.. huu~~

nak tau kenape?? haaa.. mari lihat cara pembuatannya...


mula2, kena cari daun pisang... haaa... daun pisang bukannye boleh ambil mane2 daun pisang... daun pisang yang boleh digunakan hanyalah daun pisang nipah.. kalau pakai daun pisang lain, mmg pelik gler rasenye!! aku ngn mama aku pernah try bantai je pakai daun pisang ape ntah..
haaa.. skali rase, ewww... pelik kot... huhuhu...

so, kesimpulannya.. daun pisang nipah je yg sah boleh digunakan utk membuat burasak.... dan yang penting sekali, daun pisang yang muda sahaja boleh digunakan untuk membungkus burasak ni nanti.. daun yang tua tak boleh.. daun yang tua untuk bungkus bahagian luar je...

then, dh cari daun pisang, kena masak nasinye pulak..

cara nak masaknye senang je.. macam masak nasi lemak, tapi santan kasi lebih sikit dan separuh masak je.. tak payah masak sampai jadi nasi lemak betul2.. huuu~~

then bile dah siap masak, tibelah mase untuk membungkus!!!

proses nak membungkus ni memang mengambil mase yang lame.. huhhu..
penat sehh nak buat... tapi, bile dah every year buat, rase biase je.. (cakap orang pro la katakan.. hehe..)

tahun ni, dah ade pembaharuan sikit.. kalau tahun2 sebelum ni, kitorg akan bungkus pakai tangan je.. adjust2 bentuk burasak pakai tangan je.. tapi, tahun ni, pakai pencetak.. haa.. ni dye pencetaknye...


haa.. nilah dye pencetaknye.. harganye satu rm25.. huu~

aku rase cam lagi susah pakai pencetak ni.. tapi fuang abah dah menitahkan kami semua menggunakan pencetak ini sahaja.. huuhuu.. kenelah ikut.. yang bagusnye, bentuk burasak semua same je.. cantik la.. hee~

dah ade pencetak, jom buat!!! mula2, nasi yang separuh masak tadi, kite letaklah kat dalam pencetak ni..

lupe plak, sebelum letak nasi, alas dulu pencetak dengan plastik supaya nanti senang nak keluarkan nasi tu dari pencetak.. dah letak nasi, tutup pencetak, dan tekan sikit..

dah tekan, keluarkan nasi tu, letak atas daun pisang..




















then, balutlah ia jadi bentuk empat segi.. macam ni..





dah siap bungkus semua, bungkus lagi dengan daun pisang yang tua pulak.. dalam satu bungkus tu, boleh letak dalam 5 ke 6 bungkus.. then, bungkusan tu diikat kuat supaya nanti tak terlepas or tak berterabur nasi keluar dari bungkusan..





dah siap bungkus semua, rebus selama 8 jam... tunggu la 8 jam, nanti siap la.. hee~~

sedap burasak ni... sedap dimakan dengan serunding, rendang, ape2 je lah lauk time raye.. nilah bentuknye bile dah siap..

emm... sedap kan??? hee~~

so, sape2 yang berminat boleh lah hubungi aku... sedia menerima tempahan.. hehehehe..

itulah dye, makanan tradisi orang bugis, burasak.. orang bugis je yang tak silap aku tau buat burasak.. x silap la.. huhuhu... tapi, yang peling penting, burasak memang sedap!! dah 20 tahun aku makan burasak ni, x pernah jemu!! hehehe...

dat's all lah.. next post, citer pasal raye plak!! hehehe.. tatata.. ^-^

winkie words~

2 comments:

AcanCapik said...

nak weyh... cam sedap jer... huhu...

Fazilawati Makmur said...

Mne ade jual ye pencetak burasak tu..

Post a Comment